0720 928 711 info [@] romaniaparty.ro
  •   Pregateste evenimentul tau
  •   Login artist
  •   Creare cont artist
  •   Evenimente
  •   Cautare local
  •   Cautare artist
  •   Noutati
  •   Contact

Cum au inceput manelele sa cante

Cum au inceput manelele sa cante

Ce sunt manelele si cum au inceput ele sa cante? Manelele constituie un gen muzical care isi gasesc originile in comunitatile etnice de romi din Romania. Cu toate ca odata reprezenta muzica unui grup social relativ restrans si depreciat, astazi se bucura de un numar semnificativ de mare de ascultatori in spatiul vorbitorilor de limba romana. Acest gen muzical este o creatie contemporana care isi are radacinile in cultura muzicala predominant otomana a boierilor din partea de sud-est a Romaniei de la inceputul secolului al XIX-lea, cu influente din muzica populara aromana, greaca, araba, sarba si din muzica lautareasca romaneasca.

Conform dictionarului explicativ al limbii romane, maneaua este un cantec de dragoste cu melodie duioasa si taraganata, caracteristic popoarelor orientale. In Romania, manelele sunt apreciate si ascultate mai ales de catre tinerii din zonele rurale si din cartierele muncitoresti de la oras.

In intelesul ei actual, maneaua a aparut la sfarsitul anilor ’60 ca reactie a comunitatilor de romi de la marginea marilor orase dunarene, precum Bucuresti, din cauza excluderii lor din societatea romaneasca si, totodata, ca reactie la sofisticata muzica lautareasca.

Maneaua este o muzica accesibila, cu melodii si ritmuri straine, oriental-balcanice, cu versuri care descriu in mod idilic aspecte ale vietii duse de romi si care se asociaza cu un comportament sexualizat si agresiv. Astazi, ele joaca un rol important in sarbatorile publice si private, precum nuntile, botezurile, concertele si se bucura de o imensa vizibilitate oferita de canalele de televiziune specializate, internetul, CD-urile si DVD-urile comerciale.

La inceputul anilor ’90 manelele au fost un subgen al genului de muzica denumit generic “muzica orientala”, ca la sfarsitul aceleiasi decade sa se pozitioneze in fruntea acestei categorii de muzica. Astfel, manelele devin o muzica de sarbatoare dinamica si agresiva, cu melodii acompaniate de instrumente electrice si reuseste sa le capteze atentia si sa-i incante pe romanii de rand, indiferent de originea lor etnica. De asemenea, manelele puteau fi auzite oriunde, pe strazi, in case, restaurant, magazine, oricine putand dansa pe muzica lor, astfel ca ia nastere o adevarata industrie a crearii, difuzarii si consumului de manele.

Formatia Azur este cea care lanseaza acest gen pe piata, cu toate ca melodiile difera de ceea ce numim astazi manele, insa imbina ritmurile orientale si lautaresti cu acorduri dansante balcanice. Astfel, grupurile de muzica Generic din Galati, Albatros din Bucuresti, Tomis II, Odeon din Buzau, Tineretul 2000 din Targoviste, Real B din Targoviste, Fratii Peste din Dragasani, s-au lansat imediat dupa Azur, imitand genul lansat de Nelu Vlad sau chiar preluand piese din repertoriul acestuia.

azur-nelu-vlad-1985

 

Urmatoarea perioada, denumita perioada vocilor de aur, incepe in anii ’90, cand in locul formatiilor apar interpretii solisti, prefigurata de celebra Naste din Berceni (Iolanda Cristea, solista trupei Albatros): Stefan de la Barbulesti, Vali Vijelie, Adrian Copilul Minune, Jean de la Craiova, urmand ca la sfarsitul aceluiasi deceniu sa se afirme Nicolae Guta, Sorina, Costi Ionita, Adi de la Valcea, Carmen Serban, Minodora la Maxim s.a. Tot la sfarsitul anilor ’90, Adrian Copilul Minune si Carmen Serban sunt primii care formeaza un duet si care cuceresc piata dupa anul 2002, lansand moda duetelor. Dupa anul 2000, apare noul val de solisti de succes care ii are ca reprezentanti de varf pe Dorel de la Popesti, Florin Salam, Sorin Copilul de Aur, Liviu Guta, Liviu Pustiu, Florin Peste. Totodata, duetele se diversifica si ele, iar varianta doua voci masculine (Vali Vijelie – Costi Ionita, Florin Salam – Costi Ionita) concureaza cu cea de voce masculin – voce feminin (Florin Peste – Denisa, Sorin Copilul de Aur – Laura Vass, Adrian Copilul Minune – Daniela Gyorfi).

 

Deoarece acest fenomen este prezent si in alte tari precum Bulgaria – chalga, Albania – tallava, Turcia si Macedonia – arabesk, Serbia – turbofolk si Grecia – laika si de la care imprumuta intr-un numar foarte mare elemente de natura orientala, se poate spune ca manelele reprezinta expresia unei globalizari muzicale in ceea ce priveste statele din sud-estul Europei.

Mai multe articole:

ansamblul-lugojana

Vara aceasta Ansamblul Folcloric Perla Banatului al Casei de Cultura  a  Sindicatelor Lugoj, sub more

art-img1-1348261-andrei_ionita_

Premieră absolută în muzica românească!
La doar 21 de ani, Andrei Ioniță este more

01cristian_macelaru

Un tanar din Timisoara, in varsta de 35 de ani, fost absolvent al Colegiului National de Arta “Ion more

screen-shot-2013-09-07-at-3.46.13-pm-624x334

 

Videoclipul care a facut furori pe internet, intitulat "Vulpea" apartine grupului more

Folclor-romanesc-simleu

"Cantecul popular este ca o casa in care poti sa intri cu sufletul tau"- Irina Loghin
Muzica more

preferinte-muzicale-romani

A apărut un sondaj privind preferințele muzicale ale românilor. Poate fi interesant să ne uităm more

Vezi Artisti:

Solist
Formatie
Solist
Solist